måndag 17 maj 2021

Ett gott land



Vi hann hem för att se häggmisplarna i full blom.






Hundtandsliljorna blir allt fler.






I ogräslandet är det nysått i pallkragarna. Vi rycker kirskål hela tiden. Till nästa säsong måste vi nog bygga nya odlingsbäddar. Vi ska hämta inspiration på Gotland.






På väg till Gotland. För att slippa stiga upp tidigt söndag morgon tar vi oss till Havslätts camping norr om Oskarshamn. 




Bara några minuter från färjan.





Aktiviteter på färjan. Fika, Facebook och turistbroschyrer. Inte mer än 333 passagerare och bra avstånd. Alla hade förbokade bord.






Västös. Vi är framme hos Benitas bror Bert strax norr om Kappelshamn på norra Gotland.




Här har de f d 08:orna skapat ett paradis. Bert köpte huset 2007 och har byggt om och byggt till.





Och byggt ett par hus till. Det finns dessutom hönshus och bastu på tomten. Med mera.





Inte minst finns det ett fint växthus och stor frilandsodling. Bert bygger och Janina har gröna fingrar. Här hämtar jag inspiration. Och några fina tomat- och chiliplantor. Tack för det.




Spegeln skvallrar om att vi ska ut på promenad med hundarna.




Bara 600 meter bort håller en ny fritidshusbebyggelse att ta form. Här byggs nu 14 hus, ytterligare 12 är planerade. Hittills har man kunnat räkna grannarna på händernas fingrar. Nu blir det annorlunda. Hur påverkar det livet och miljö här? Bert och Janina är förstås oroliga.





De nya husen byggs bara 50 meter från Kappelshamnsviken. Sjönära är attraktivt. Här har de kunnat ströva nästan ensamma. Hur hårt blir trycket i framtiden? Bert är orolig för att mer skog kommer att avverkas.






Hittills ganska folktomma stränder kommer att exploateras.





Bara några hundra meter norrut från Västös börjar det stora Hall-Hangvars naturreservat, det största på Gotland. Det förblir förhoppningsvis orört.






Här har brutits kalk i stor skala. Men det är länge sedan. Nu finns bara ruinen efter en kalkugn kvar. Senare tiders stora kalkbrott hittar vi på andra sidan Kappelshamnsviken, vid Bläse.





Efter en långpromenad är det skönt med ett bastubad. 






Relax efter bastun. Hjalmar och Märta är verkligen riktiga knähundar. 





Berts och Janinas hus vid blå pricken. Den nya etableringen av 14 + 12 fritidshus syns redan här på Google maps. Här bara markarbeten, men snart är de första husen klara för inflyttning. 



1 kommentar:

  1. Ni har det verkligen fint. Gäller förstås passa på att njuta av både stillhet och trevligt umgänge. Hoppas byggnationen inte blir besvärlig för dem. Ha dé gott! Det har vi.

    SvaraRadera