torsdag 20 maj 2021

Sandrike



Idag har vi förflyttat oss hela 16 kilometer. Från Lauters fiskeläge till Sudersands badstränder.





Det finns sannolikt inte lika fin sand någonstans i det här landet. Bara Dueodde på Bornholm kan konkurrera med Sudersands vita sand.





Nu har vi tagit in på strandcampingen. Lite lyxigare, dubbla priset. Men 305 kr för en sådan plats är inte dyrt. Nu går vi ner till vattnet. Det är bara 50 meter.






Men kallt!





Fast ändå inte.





Bara hav och himmel. Hur många gånger har jag tagit samma bild? På olika ställen. Jag gillar motivet.






Det är inte långt hem. Vi har hittat en bra plats. Det är inte trångt, bara en husbil till. Och det kom inte fler. Var det någon som sa att det är överfullt överallt? Nej, tänkte väl det.






Promenad i Ulla Hau. Sanddynsområdet bildades i början av 1700-talet efter alltför intensiv skogsavverkning och bete. I slutet av 1800-talet planterades tallskog som band sanden och stoppade sanddynens vandring över Fårö. Marcus Larsson hette mannen som fått äran av att ha bundit sanden och därmed skapat Ulla Hau. Namnet har tolkats som ”ullhögen”. 







Vilken Marcus Larsson skapade Ulla Hau? Gissa. Om ni klickar på länken nedan får ni höra Anders F Rönnblom sjunga om Ulla Hau.







Det är jobbigt att vandra i lösan sand. Skönt jobbigt.





Renlaven breder ut sig över stora ytor i Ulla Hau.





Det sägs att gotlänningarna åker till Ulla Hau på vintern för att åka pulka eller skidor i backarna. Backar är det ju inte så gott om här på ”Kalkstenshawaii”. Detta är för övrigt ett av få ställen på Gotland som inte byggts upp av kalksten.






Ser ni spillkråkan? Inte jag heller, men den var här alldeles nyss.






Vi cyklar omkring på Fårö. Här har vi kommit till Ekevikens fiskeläge ...






... där fiskeföreningen erbjuder ställplats för en billig peng. Här hittar vi våra grannar från Lauter igår natt. Vi hälsar och drar vidare.





Jag hade tänkt mig Norsholmen, men det var en dålig idé, eftersom stora delar är fågelskyddsområde med tillträdesförbud. Så vi nöjer oss med att zooma in resterna av utskeppningshamnen för kalksten. Det är nog hundra år sedan den var i bruk, men det ligger fortfarande ett skeppsvrak utanför halvön.






Det är inte ofta jag hamnar på bild på den här bloggen. Lika bra det.






Bättre att ni får se Benita, som här hugger in på en toast på ett av få matställen som är öppna så här års och mitt i veckan. 





Ebbas Mat & Kaffe är ett populärt ställe. Här upptäcker vi att det faktiskt är en hel del människor på Fårö just nu. Hittills har vi inte träffat på så många.





Ebbas ligger vid Ekekorset, som nog kan kallas för Fårös centrum. Här är det nära till Ica, döttrarnas bageri och till campingarna. Själva bor vi vid blå pricken nära stranden. Sudersands strandcamping är fin och vi tycker det är värt de tre hundralapparna det kostar att stå här nu i lågsäsong. Men vi skulle nog inte vilja betala 555 kr, som det kostar i juli.



Rätt svar på Marcus-Larsson-frågan: gubben i sten. De övriga är hockeyliraren, slalomåkaren och konstnären (född i Åtvidaberg).














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar