fredag 9 juli 2021

Ekön againInnan vi åker ut igen, några bilder från trädgården. Agapanthusen är jättefin.


Lavendel vill vi bara ha mer av.

Stockrosorna blir fler. Härliga färger.
Vi är tillbaka på Eköns camping i Gryt, som vi gillade vid vårt besök här i maj förra året.Vi tar en kvällspromenad förbi kanotuthyrarna. Verkar vara bra fart på verksamheten nu.”Klipperstensstrand” står det på campingens hemsida. Rolig felskrivning, tycker jag. Visst finns det klippor också bortom klapperstenarna.


Det är högsommar nu och johannesörten blommar i klippskrevorna.

Nästan som Häradskärs fyr, en s k ”heidenstammare”. Men Häradskärsfyren är förstås rödmålad.Vi trodde att blixten slagit ner i eken nära vår plats. Men så är det inte, enligt personal vi pratade med. Den rasade av sig själv och var nära att krossa en husbil. Däremot slog blixten ner vid servicehuset en gång i juli 2012 och skadade en då 38-årig kvinna svårt. En dramatisk händelse, som vi googlade fram i lokalpressen. Läs hela artikeln här (länk):
Vi går en skogspromenad ut mot Slångudden och hittar en av skärgårdens största jättegrytor, tre meter djup och vattenfylld. Skönt med rejält staket att luta sig mot.


Länge sedan någon la till vid den här bryggan, förmodligen.Fika ute på udden med utsikt mot Fyruddens hamn.
Svanparet har koll på sina fyra ungar.
Här ute på Slångudden finns flera stenmurar, ca 150 meter totalt. Men ingen information om deras ursprung. De är inte registrerade som fornminnen av Riksantikvarieämbetet, märkligt nog. Den enda information jag hittar är några rader från hembygdsföreningen:

”Åsikterna om denna försvarsanläggnings ålder varierar. Flottans fortifikationsofficer Brausewette inspekterade år 1675 bl.a. Flisö skans. Slångudden ligger 400 m. från Flisö och har troligen samband med den skans som fanns på västsidan av ön. Förutom en fin utsikt har Slångudden bröstvärn i form av stenmurar och löpgravar på sammanlagt över 150 m”.

Vi tar oss ett dopp. Skönt efter svettig promenad.
På kvällen äter vi goda pizzor på campingens restaurang. Med ”havsutsikt”.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar