fredag 16 juli 2021

I HelwitteVi är tillbaka i Helwitte. Så hette byn när den först omtalas, 1558. På 1600-talet bytte den namn till mera slätstrukna Hällefors. Först 1924 fick Ydrefors sitt nuvarande namn i samband med att järnvägen drogs hit och stationen invigdes. Då var det livligt här med två sågverk, mejeri och ett par kaféer. En ny skola byggdes 1955, men den optimismen kom på skam. Den lades ner 1969 efter bara 14 läsår. Nya tider, avfolkning. Idag bor det 27 människor i byn och ungefär lika många sommarboende.
Nej, Ydrefors är inte ett helwitte, utan snarare djävulsk fint. Vi hade tur och fick bästa platsen när en tjeckisk husbil packade ihop precis när vi kom.


Sigrid är drygt 14 år, men ser ibland ut som en kattunge.

En annorlunda husbil. Jag har spionerat och den är registrerad som en förlängd Fiat Ducato från 2001. Säkert ett hemmabygge på Fiatchassi med en husvagn från Hobby.Det är långgrunt i Brosjön, som är en del av Stångån. Det går säkert att paddla till Linköping härifrån.

Liten brygga vid hundbadet hundra meter från människobadet.


Från lilla bryggan ser man in mot byn och vägen mot Svinhult.


Brosjögården är byns nutida nav med campingplats och sommarcafé. Drivs av ideella krafter, men under cafémånaden sommarjobbar några ungdomar här. Gården är byggd av medlemmar i Ydrefors samhällsförening och invigdes av landshövding Björn Eriksson 2002. Har fullt utrustat kök och matsal. Kan hyras.Campingen har 16 elplatser för husbil/husvagn, tältplatser och sex stugor. Fint servicehus. Allt finns, utom tömning av fasta tankar. 
240 kr inkl el nu i högsäsong. Sju bilar, en husvagn och två/tre tält i natt. Svenska, tyska och danska hörs talas.

Ydrefors ligger i gränslandet mellan Östergötland och Småland. Gullringen är närmaste ort med samhällsservice. Dit är det en mil, men mest grusväg. Till Österbymo är det ungefär dubbelt så långt, men bra väg. Till Vimmerby tre mil. Barnfamiljerna drar till Astrid Lindgrens värld.


Byn är fördelad på tre olika kommuner: Ydre, Kinda och Vimmerby. Tala om gränstrakt!

Nedan en länk till bloggen från vårt förra besök i maj 2019. Då beskrev jag byn lite mer utförligt för den som är intresserad.


Från vårt första besök i maj 2016.1 kommentar:

  1. Ni är på ett för oss välkänt ställe. Vi trivs där också!

    SvaraRadera