fredag 30 juli 2021

Konst på högVi ska upp. Konst på hög är en utmaning för en artrosgubbe. Jag har gått de här trappstegen förr. Men jag har knappast blivit starkare sedan dess…
Jag räknade trappstegen. Helt i onödan visade det sig. De är ju numrerade, åtminstone på slutet. 477 trappsteg. Vem är Sven-Ove Cederstrand? Det kan väl inte vara vem som helst som fått sitt namn på översta trappsteget.

Nej, inte vem som helst. Nästan 50 år i Kumlas politiska ledning. Bor kvar än, tydligen. 86 år idag.
Här kommer Sven Ove cyklande framför 1 maj-tåget i Kumla 2015 (Youtube-klipp). Undrar om han cyklade på gågatan. Var han nära att köra över tanten?
Nog om Cederstrand. Det finns andra hjältar. Den här tjejen sprang uppför trapporna, tog vägen ner och upp för trapporna igen. Undrar hur många gånger? Minst två, säkert fler. En gång i tiden hade jag gärna gjort samma sak.
Jamie är allra högst på Kvarntorpshögen. Konstverket är ganska nytt och aktuellt, ”Corona” av Lars Vilks, 2020.

En bit av Närkeslätten och kalkbrotten som skapade högen. Plus två verk av Richard Brixel, ”Karyatid” (2002) och ”Makt” (1998).


Hur många sådana här bilder har tagits på högen? Jag och Lars Lerin tillsammans med konstverkets skapare, värmlännningen Marc Broos (spanande) och dennes hustru Karin.

Vad spanar de efter? Barnen undrar. En text om verket påstår att de söker efter ett konstverk som Marc grävt ner på högen. Ganska passivt sökande, så jag tror inte riktigt på det. Jag tror de kollar om Kaffestugan är öppen. Det var den inte den här gången heller. Och förresten ligger den åt andra hållet.


”Energi-Magi” av Ulla Viotti (1998). Ingången för smal för mig.

Vi tar körvägen ner till parkeringsplatsen. Konstaterar att B numeratar längre steg utför än jag.

Tittar på gäss medan vi fikar. Det har regnar, så vattnet är brunt. Fina fågelmarker och det lär finnas ovanligt många fjärilsarter här.


Kvarntorpsområdet är en mosaik av kalkbrott, industrier, villor och naturreservat.


Vi tänkte ta ett bad i Hjälmaren innan vi åkte hem. Men hu, så kallt och blåsigt här vid Dimbobadet.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar