lördag 17 juli 2021

En miljöskandal


Vi går en runda i Ydrefors och tittar på hus. Det här huset, Sjövik, byggt 1936, var affär till 1977. För två år sedan fanns affärens lastbrygga kvar. Nu har det blivit en inbyggd veranda. Det händer saker i Ydrefors.
Det intilliggande f d mejeriet Björkebo, också från 1936, renoveras sakta men säkert. Med egen badstrand i Stångån. Det går inte fort, men blir säkert bra. Mejeriet lades ner redan 1945, läser vi på Stig Blombergs kartläggning av husen i Ydrefors, se länken nedan.Vi står på bron mitt i byn. Kinda till höger, Ydre till vänster och Vimmerby bakom ryggen. Någon har påstått att stenen i vattnet är  en gränssten, men det stämmer inte riktigt. Men nära är det.

Sjövalla heter första huset på andra sidan bron, alltså i Ydre. Byggt 1925, de första åren fanns charkuteri i källaren. Idag fint renoverat och med en stor odlad trädgård.
Sågverket, 1928-1976, var en miljökatastrof utan like. Här uppmättes i början av 2000-talet de högsta dioxinvärdena någonsin i Sverige. Resultatet av impregnering av virket under 60- och 70-talen. Det blev ett kostsamt saneringsarbete. Man fick helt enkelt schakta bort hundratals ton förgiftad mark.
Saneringen var genomförd för bara några år sedan. Jag har läst Slutrapport från 2015.

Ruiner efter en miljöskandal. 


Brygga nära sågverket. På andra sidan anar vi Brosjögårdens badplats och hör hur roligt barnen har. Skönt att veta att gifterna är borta. Hoppas i alla fall att vi kan lita på det.

Det här är min fjärde rapport från Ydrefors. I föregående inlägg finns mer och länkar till tidigare besök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar